Обзор градът с една от най-дългите плажни ивици в България

Обзор има една от най-дългите плажни ивици в България – гр. Обзор и р. Вая имат обща дължина 8820 м и площ 520 000 кв. м. Обзор е едновременно на българското Черноморие и в Стара планина.

 

Историята на града започва преди повече от 3000 години. Първоначално траките създават своето селище Наулохас (наричано и Тетранаулохас или Татранаулохас). През 1 хилядолетие пр.н.е. гръцки преселници основават град Хелиополис („слънчев град“).

След завоюването му от римляните, през 1 в. пр.н.е., е построен храм на Юпитер и градът получава името Теополис („божи град“) или Темплум Йовис („Юпитерски храм/светилище“). Остатъци от този храм са запазени в центъра на града. По-късно тук се е намирала лятна резиденция на византийските императори.

През 70-те години на ХХ век в центъра на града е разкрита монументална трикорабна базилика от V век с дебелина на стените 2 метра и дължина 40 метра, която през следващите години е унищожена от ново строителство.

След време е построена българската крепост Козяк.

По времето на Османската империя на тази територия възниква селището Гьозекен („обзор“ на турски). Носи сегашното си име от 1936 г. От 7 септември 1984 г. Обзор е със статут на град.

През 2006 г. Общината изгражда площад с фонтани, пейки и часовникова кула, висока 12 метра.[4]

Градът разполага и с исторически музей.

Съборът на Обзор се провежда на 24 юни – Рождение на св. Йоан Кръстител (Еньовден).

Близо до града в планината се намират два  минералени извора.

Единят извор се намира на живописната Първомайска поляна другият малко преди нея.

През 2018 година местната власт осъществи европроект който имаше за цел да се изгради екопътека която минава през Първомайска поляна и стига до местността Калето. Екопътеката е отлична за разходка не много натоварена.  

През годините Обзор доста се е развил като курорт и като град. Центъра на града е ремонтиран. Ремонтирана и доизградена е и плажната алея(около 4 км), която е идеално място за разходка и наслаждаване на морските вълни.

Има играден градки парк с фонтани, алей за разходка, палми и много зеленина, детски плошадки,  много добре поддържан, който свършва до самия бряг.